Tisková zpráva – Sdružení bývalých politických vězňů

Ďáblický hřbitov v Praze s Čestným pohřebištěm popravených a umučených politických vězňů a příslušníků druhého a třetího odboje prohlášen národní kulturní památkou Usnesením vlády ze dne 20.02.2017 byl Ďáblický hřbitov v Praze s Čestným pohřebištěm popravených a umučených politických vězňů a příslušníků druhého a třetího odboje prohlášen za Národní kulturní památku („NKP“).

„Vyhlášení Čestného pohřebiště za národní kulturní památku vnímáme nejen jako uznání architektonických kvalit Ďáblického hřbitova, ale zejména jako vyjádření úcty a respektu politickým vězňům, které nacistický a komunistický režim připravil o život a kteří jsou zde pochováni v hromadných hrobech“, prohlásil ing. Jiří Línek, předseda Sdružení bývalých politických vězňů SBPV, které o Čestné pohřebiště pečuje. „Věříme, že status NKP zvýší zájem veřejnosti a orgánů veřejné správy o údržbu Čestného pohřebiště, o zmapování zde ležících obětí, vyšetření těchto tragédií a také, že památka těchto obětí neupadne v zapomnění.“, dodal.

Prostor hromadných hrobů Čestného pohřebiště byl upraven do dnešního stavu neúnavnou prací bývalého předsedy SBPV pana Stanislava Stránského spolu s Doc. Jiřím Nedomou a bývalými politickými vězni ve spolupráci se Správou pražských hřbitovů. Za podporu jmenování NKP děkujeme PhDr. Petru Blažkovi, Dr. Neele Winkelmannové, Konfederaci Politických vězňů, NPÚ ČR, MK ČR a dalším jednotlivcům a organizacím, kterým osud obětí dvou totalitních režimů nebyl lhostejný.

Kontakt: SBPV, tel (+420) 604 735 775, info@politicti-vezni.cz , Na Bělidle 34, 150 00 Praha 5.